Přírodu dětem, děti přírodě!

Lesní mateřská škola Nad Klenicí, z.s.

Korespondenční adresa:
Šmilovského 232/11,
293 01 Mladá Boleslav

IČ: 01415646

+420 728 229 188
info@nadklenici.cz

Souhrn letních prožitků 2015

04.09.2015 20:22

Aktivní letní program v lesní školce Nad Klenicí

Červenec – srpen 2015

Naše lesní školka oslavila v červnu první rok svého celotýdenního provozu. Konec školního roku jsme zakončili velkou slavností, kde jsme se rozloučili s budoucími školáky. Tím nám začal pestrý letní provoz. Děti se mohly těšit na prodloužené pobyty v přírodě, kdy jsme poznávali nová místa na Chlumu a jeho okolí. Vesničky Chloumek, Vinařice, Nepřevázka a krásná nová naučná stezka na Chlumu se staly letošní léto místem našich objevů. V lese jsme si to užívali celé dny, děti se naučily odpočívat v lese, usínat pod korunami stromů. Dobře plánované trasy, které byly přizpůsobené věku a kondici dětí, se nám v letním provozu osvědčily. I mladší děti, jež se k nám přidaly v průběhu léta, zvládly náš letní provoz.

Naše letní výlety a cíle:

Pěší trasy Jemníky –Švédské Šance – Vinařice - Chloumek – studánka Boží Voda

Nepřevázka

Poznávací výlet za  historií - Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova : děti si vyzkoušely poprvé společnou jízdu vlakem a také oběd v restauraci.

Naučný výlet za labyrinty v zámeckém parku Loučeň: celodenní řádění v labyrintech všeho druhu, odměněný vtipnou kaší s lentilkami v zámecké restauraci.

Dobrodružný výlet na vrch Baba a Dědek: pohyb v nám neznámém terénu, průzkum skal a jeskyně, zkouška odvahy – pohled z vrcholu bývalé sopky a pak odpočinek pod vrcholem Baba.

Poznávací výlet v okolí Mladé Boleslavi – Chráněné území Radouč a zřícenina Michalovická Putna: návštěva a krmení syslů na Radouči a pěší výlet na Michalovickou Putnu, kde všechny děti nebojácně vylezly na nakloněnou věž a rozhlížely se po okolí.

Dobrodružný výlet vlakem na hrad Kost, kde děti provedla princezna Karolínka. Jízdu vlakem si děti užily a trasu na hrad z Libošovic a zpět zvládly i v horkém počasí.

Poznávání zvířátek ve Vinařicích: výlet spojený s poznáváním domácích zvířat. Děti měly možnost na domácí farmě vidět, nakrmit a pohladit si: kozy, kozla, husy, kachny, slepice, ochočené černé kuře, ovce, kočku s koťaty. Nikomu se ani nechtělo domů.

Prázdniny jsme zakončili návštěvou muzea v Dobrovici, kde si děti zahrály na archeology. Výukový program pro děti MALÝ ARCHEOLOG vyzkoušel u dětí znalosti při práci na hledání pokladů.

Naše zkušenosti s letním provozem, prodlouženými pobyty v přírodě a poznáváním nových míst se nám s dětmi osvědčily.

Děti si užívaly jízdu vlakem, dálkovými autobusy, naučily se správně a k jejich věku přiměřeně chovat v dopravě a v restauraci. Chůzi po městě ve větší skupině zvládly skvěle.

Jsme na ně hrdí, jak vše zvládly. Děkujeme za krásné léto! :)