Přírodu dětem, děti přírodě!

Lesní mateřská škola Nad Klenicí, z.s.

Korespondenční adresa:
Šmilovského 232/11,
293 01 Mladá Boleslav

IČ: 01415646

+420 728 229 188
info@nadklenici.cz

5 zlatých pravidel Helle Hackmann

21.08.2013 21:46

Program lesního klubu vychází z pěti zlatých pravidel Helle Hackmann, dánské waldorfské učitelky, která před 25 lety založila vlastní školku.

1. RYTMUS: Děti jsou nejkonzervativnější bytosti na světě, proto naše setkání s dětmi probíhají podle daného a stále stejného programu. Pravidelnost, stejný rytmus našich setkání a různé rituály pomáhají dětem cítit se bezpečně a v bezpečí, neboť vědí, co bude následovat dále. Stále mají na dohled dospělého, kterého mohou napodobovat a díky společně prováděným a
opakujícím se činnostem mají nejlepší možnost se v nich zdokonalovat.

2. SPÁNEK: Pro správné naladění dítěte pro společné aktivity je však třeba, aby dítě mělo dostatek spánku. Předškolní děti by měly spát 12 - 13 hodin denně, teprve pokud jsou dobře vyspalí, mohou mít dobrý den. Studie ukázala, že pokud dítě spí dlouhodobě o pouhou jednu hodinu denně méně, mohou se u něho projevit symptomy autismu. Nedostatek spánku může vést k různým sociálním i zdravotním problémům. 

3. POHYB: Dbáme na dostatek pohybu, neboť jen dostatečný pohyb dítě řádně unaví a chce se mu pak spát. Alespoň hodinová procházka pomáhá aktivizovat dětský mozek, který pak vytváří více spojů a napomáhá tak zvyšování inteligence.

4. ZDRAVÉ JÍDLO: Zdravá strava bez častých sladkých pamlsků pomáhá udržovat dětský organismus zdravý i navzdory nečistému životnímu prostředí.

5. LÁSKA: Děti své rodiče nade vše milují a rodiče jsou pro dítě těmi nejsprávnějšími bytostmi na světě. Milujme tedy i my naše děti takové, jaké jsou! Dobré vztahy mezi námi a svěřenými dětmi i jejich rodiči jsou pro naše společné fungování klíčové!